/mała tortownica 16-18 cm lub forma do zapiekania:/
- 225 g mąki bezglutenowej, mieszanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 125 g masła/oleju kokosowego extra virgin
- 1 jajko
- prażone jabłka
Wszystkie składniki z wyjątkiem jabłek umieścić w dużej misie i zagnieść/zmiksować.
Można podzielić na dwie części.
Schłodzić w lodówce przez około godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Połową ciasta wyłożyć blachę i podpiec do lekkiego zrumienienia (około 10 minut).
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i przykryć pozostałą częścią ciasta.
Piec jeszcze około 30 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem/polać lukrem.
Można podać z lodami lub/i bitą śmietaną.
Bazowałam na TYM PRZEPISIE
Poniżej w wersji tartaletkowej z użyciem mieszanki mąki kukurydzianej z mąką kokosową:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz