Zainspirowałam się TYM PRZEPISEM.
Póki jeszcze ciepło i ma się ochotę łączyć czekoladę z czymś orzeźwiającym.
Połączyłam limonkę z rumem jak w słynnym i ponadczasowym Mohito.
Polecam, spróbujcie!
- 40 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 g kakao
- 140 g czekolady (70% kakao)
- 3 jajka (ja dałam 4 małe)
- 200 g cukru, drobnego
- 1 łyżka rumu
- skórka otarta z 1 limonki
- 100 g majonezu
- serduszka czekoladowe, do dekoracji
Wszystkie składniki powinny być ogrzane do temperatury pokojowej!
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Jajka utrzeć z cukrem, rumem i skórką z limonki na gładką masę.
Dodać do jajek ciepłą czekoladę.
Następnie dodać majonez, wymieszać.
Powoli wsypać suche składniki (mąkę, proszek i kakao).
Zmiksować/dokładnie wymieszać.
Przełożyć do formy na ciasto lub do foremek na babeczki, uprzednio zabezpieczonych papierem do pieczenia/papilotkami.
Piec w 160 stopniach przez 30-35 minut.
Patyczek wbity w ciasto będzie lekko mokry (jak w przypadku wszystkich brownies).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz