Składniki na jedną blachę:
- 80 g miękkiego masła
- 0,25 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki orkiszowej razowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- *krem porzeczkowy do nadziewania ciasteczek przed pieczeniem
Po tym czasie wyjąc masę z lodówki i formować niewielkie kuleczki, lekko je spłaszczając i robiąc w nich wgłębienie (ja robię to palcem).
Do każdego ciasteczka włożyć około pół łyżeczki kremu porzeczkowego.
Piec w 160 stopniach około 15 minut.
Krem z czarnej porzeczki
- 125 g czarnej porzeczki
- 1 żółtko
- 35 g cukru pudru
- 40 g masła
- 1 łyżka likieru porzeczkowego
Porzeczki przełożyć do rondelka i wymieszać z cukrem.
Pogotować przez chwilę na małym ogniu, aż owoce puszczą sok.
Wszystko przecedzić przez sitko.
Dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia.
Masę lekko ostudzić i dodać żółtko.
Dokładnie wymieszać trzepaczką balonową.
Pod koniec dodać łyżkę likieru.
Masę można przelać do słoika i przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz