Spód do tego sernika zrobiłam z polowy zagniecionego ciasta na księżyce migdałowe, które znalazłam na blogu Moje wypieki. Z oryginalnego przepisu zagniotłam polowe ciasta i podzieliłam na dwie części. Z jednej upiekłam spód w malutkiej (16 cm) tortownicy, z drugiej jedna blaszkę ciasteczek. Polecam!
Księżyce migdałowe:
- 50 g zmielonych migdałów
- 140 g maki pszennej
- szczypta soli
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 żółtko
- 45 g drobnego cukru (u mnie cukier puder)
- ziarenka z polowy laski wanilii (tym razem dodałam łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią)
Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąć i formować ciasteczka w kształcie księżyców, tworząc wałeczki i zawijając jak rogaliki.
Piec w 170 stopniach przez około 10 minut, do zrumienienia.
Można z tego ciasta przygotować spód do kruchych tartaletek lub sernika (jak ja poniżej).
Sernik śmietankowy na migdałowym spodzie:
- 250 g twarogu, zmielonego trzykrotnie
- 60 g cukru pudru/drobnego cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 jajka
- 125 ml śmietanki kremówki
Wszystkie składniki połączyć ze sobą w malakserze/mikserze i wylać na wcześniej podpieczony spód. Miksować tylko do dokładnego wymieszania składników, aby nie napowietrzyć niepotrzebnie masy, mogła by później opaść po wyrośnięciu.
Piec w 160 stopniach około 40-45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz