spód:
- 1 żółtko
- 30 g cukru pudru
- 75 g masła
- 45 g mąki pszennej
- 75 g mąki razowej
Owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny.Wyjąć, rozwałkować i wyłożyć ciastem spody tartaletek. Można wyłożyć je dodatkowo papierem do pieczenia i obciążyć.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec około 10 minut, aż się zarumienią.W międzyczasie przygotować masę:
- 50 g zmielonych migdałów
- 25 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 30 g cukru
- 1 łyżeczka śmietany
- 1 łyżeczka Amaretto
- gruszki w syropie
Wszystkie składniki (pomijając gruszki) zmiksować na jasną i puszystą masę migdałową.
Na podpieczone spody wykładać ćwiartki/połówki gruszek, przykrywając je masą.
Piec jeszcze około 20 minut, aż masa się zetnie i będzie złocista.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz