Piekłam już podobne rogaliki, ale z zupełnie innym, orzechowo-cynamonowym nadzieniem. Obydwie wersje są świetne, jednak połączenie tego ciasta z kajmakiem i solonymi orzeszkami ziemnymi sprawiło, że piekłam je trzy razy w ciągu dwóch dni. Cukier znajduje się jedynie w kajmaku, więc ciasteczka nie są za słodkie.
Zainspirowana:https://smakimaroka.pl/rogaliki-z-kajmakiem-i-solonymi-orzechami/
Ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g sera białego z wiaderka/twarogu/mascarpone
200 g masła
Nadzienie:
1/2 puszki kajmaku
3/4 szklanki orzeszków solonych, posiekanych/zmielonych
+ roztrzepane żółtko z odrobiną wody, do posmarowania
Zagnieść gładkie ciasto i schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na prostokąt, lub podzielić na mniejsze części (ja tak robiłam) i rozwałkować każdą z nich. Jeśli ciasto będzie się lepić, należy podsypać le lekko mąką.
Na rozwałkowane nałożyć masę kajmakową, równomiernie ją rozprowadzając.
Posypać orzechami i zwinąć w ciasny rulon.
Pokroić na kilkucentymetrowe ciasteczka i wykładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka posmarować żółtkiem i posypać pozostałymi orzechami.
Piec w 180 stopniach około 20-25 minut, w zależności od wielkości ciasteczek, aż będą rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz