Bardzo miękkie ciasteczka w cynamonowo-cukrowej skorupce.
Idealne na późną jesień i wczesne wieczory.
Lekko zmodyfikowałam przepis znaleziony tutaj.
- 220g mąki pszennej
- 100g masła
- 100g pulpy dyniowej
- 80g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cynamonu/przyprawy korzennej
-
1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej
na posypkę: - 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- 1-1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Masło i cukier utrzeć na puszystą masę.
Dodać żółtko i pulpę dyniową, wciąż ucierając.
Dodać mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem.
Wymieszać dokładnie, aż powstanie gładka masa.
Miskę zafoliować i dobrze schłodzić w lodówce.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170-175 stopni.
Dwie spore blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Cukry z cynamonem (na posypkę) wymieszać i wysypać na talerzyk.
Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczając je w mieszance cukrowo-cynamonowej.
Ciasteczka kłaść na blasze w odstępach, lekko dociskając.
Piec 15-18 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz