Bardzo dobra babka. Piekłam ją już na wiele sposobów: z kajmakiem, ajerkoniakiem, domowym sosem karmelowym, dodając likieru w miejsce śmietanki... Zawsze wyszła dobra, jednak za każdym razem nieco inna. Nie jest zbyt sucha, ani wilgotna. Idealna w konsystencji.
Aby wyszła idealna, warto pamiętać o ogrzaniu wszystkich składników do temperatury pokojowej.
Koniecznie do wypróbowania i powtórzenia!
Przepis jest modyfikacją CIASTA KARMELOWO-ŚMIETANKOWEGO z magazynu Kuchnia, sprzed kilku dobrych lat.
- 100 g miękkiego masła
- 175 g cukru (oryginalnie 200 g)
- 3 jajka
- 60 ml śmietanki kremówki (ja czasami daję jakiś mleczny likier, ajerkoniak)
- 125 ml mleka
- 350 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 ml domowego sosu karmelowego (u mnie gotowa masa kajmakowa)
- masło do wysmarowania formy+mąka do oprószenia
Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, dodaj jajka jedno za drugim cały czas energicznie ucierając.
Wlej śmietankę (likier), mleko sos karmelowy (kajmak) i wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszaj.
Wlej ciasto do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy i piecz 40 minut.
Podawaj, gdy ostygnie, możesz je także polać sosem karmelowym.
Domowy sos karmelowy:
- 200 g brązowego cukru
- 125 g masła
- 60 ml śmietanki 36%
- ziarenka z połowy laski wanilii
- szczypta soli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz