Przepis zaczerpnięty Z BLOGA LISKI i lekko zmodyfikowany.
/Piernik owsiany/
- 50 g melasy
- 200 g miodu
- 80 g masła
- 80 g cukru
- 150 ml mleka
- 50 g drobnych płatków lub otrębów owsianych (*ja użyłam otrębów żytnich)
- 200 g mąki pszennej
- łyżka przyprawy do piernika
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka (jeśli są bardzo małe, użyć 3)
- *opcjonalnie kilka śliwek/plasterki jabłka
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Keksówkę o długości 26-30 cm posmarować masłem, oprószyć tartą bułką lub mąką.
W rondelku rozpuscić: melasę, masło, miód, cukier i mleko.
Odstawić i ostudzić.
Keksówkę o długości 26-30 cm posmarować masłem, oprószyć tartą bułką lub mąką.
W rondelku rozpuscić: melasę, masło, miód, cukier i mleko.
Odstawić i ostudzić.
Przesiać do miski: płatki owsiane, mąkę przyprawy i proszek.
Teraz do wszystkich suchych składników wlać mieszankę mokrych i mieszać.
Ciagle mieszając wbijać pojedynczo jaja i mieszać do czasu uzyskania jednolitej masy.
Przełożyć do blaszki, *na wierzchu ułożyć owoce i piec 40-50 minut (do momentu aż drewniany patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy). Pozostawić ciasto w formie aż wystygnie.
Teraz do wszystkich suchych składników wlać mieszankę mokrych i mieszać.
Ciagle mieszając wbijać pojedynczo jaja i mieszać do czasu uzyskania jednolitej masy.
Przełożyć do blaszki, *na wierzchu ułożyć owoce i piec 40-50 minut (do momentu aż drewniany patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy). Pozostawić ciasto w formie aż wystygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz