Wariacja na temat TEGO KEKSU, który jest modyfikacją tortu z 1973 roku.
Nazwałam te maleństwa keksikami, ponieważ mocno wzorowałam się na przepisie Trufli.
Nie są to słodkie ciasteczka, ale raczej malutkie chlebki doskonałe do miodu, konfitury lub czekolady. Niektóre posypałam marcepanem w czekoladzie i sprawdził się tutaj doskonale!
Polecam wszystkim wielbicielom niesłodkich słodyczy, bezglutenowcom i fanom mąki gryczanej.
/Składniki na 6-7 keksików/babeczek:/
- 75 g masła, miękkiego
- 3 łyżki syropu z daktyli/agawy
- 2 jajka
- 1 łyżka rumu waniliowego/łyżka soku z cytryny
- 95 g mielonych migdałów/orzechów
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g mąki gryczanej
- cukier brązowy do posypania (opcjonalnie)*
- marcepan pokrojony na kawałeczki (opcjonalnie)*
Masło ubić z agawą na puch, wciąż miksując dodać jajka oraz resztę składników w podanej kolejności. Masę przełożyć do silikonowych/papierowych foremek na babeczki.
Piec 25 min. w 165-170 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz