Lubię piec serniki. W moim domu zazwyczaj na każde święta któryś z nich się pojawia. Często z nimi eksperymentuję, jednak lubię wracać do klasyki. To bardzo eleganckie ciasto, które nawet bez dodatków prezentuje się pięknie.
Ten jest waniliowy, bez spodu, z dodatkiem mleka słodzonego i mascarpone, co czyni go wyjątkowo kremowym i delikatnym. Z pozoru zwykły, jednak za sprawą ziarenek wyłuskanych z wanilii jest wyjątkowy.
Przepis zaczerpnęłam ze strony White Plate.
Oryginał ze spodem i polewą TUTAJ.
- 800 g twarogu
- 200 g mascarpone
- 170 g cukru pudru
- 200 g słodzonego mleka skondensowanego
- 4 jajka
- 3 żółtka
- 40 g mąki ziemniaczanej
- ziarenka wyłuskane z laski wanilii
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C.
Twaróg, mascarpone, mleko skondensowane, cukier puder, mąkę, jajka, żółtka i ziarenka waniliowe zmiksować do czasu, aż powstanie gładka masa. Następnie wylać ją na uprzednio przygotowaną formę (wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem; ja używam do serników ceramicznej, więc pomijam ten etap).
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec godzinę.
Można polać czekoladą, lub jak autorka zaleca polewą śmietankową:
- 300 ml śmietany 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 20 g cukru pudru
Śmietanę, cukier i wanilię zmiksować. Posmarować masą upieczony sernik i wstawić go na kolejne 10 minut do piekarnika.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowi ostygnąć. Następnie wstawić go do lodówki na 4 godziny. Udekorować owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz