Dobrze się kroi i jest najsmaczniejszy po schłodzeniu w lodówce.
Smak kokosa jest tylko lekko wyczuwalny, nie dominuje nad całością.
Jeśli ktoś nie lubi przyprawy korzennej, można ją śmiało pominąć i zastąpić np. wanilią.
To była moja propozycja na sylwestrowy i noworoczny deser.
W tym miejscu pragnę życzyć Wam wszystkim, aby 2018 był rokiem spełnienia, obfitego w miłość, szczęście i zdrowie. Celebrujcie codzienność i cieszcie się każdą chwilą.
________________________________________________________________________________
Sernik z mlekiem kokosowym
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Sernik można upiec też bez spodu.
Spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- 50 g cukru pudru
Masa serowa:
- 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3szklanki cukru
- 3 jajka
-
200 ml mleka kokosowego
Wszystkie składniki zmiksować/zblendować blenderem.
Wylać na spód i piec razem w 170 stopniach około godziny (w zależności od wielkości blaszki i piekarnika).
Kiedy sernik będzie ścięty i sprężysty, wyłączyć piekarnik i ostudzić przy uchylonych drzwiach.
Schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz