środa, 30 września 2015

Orzechowe guziki ciasteczkowe


Podobne ciasteczka już jakiś czas temu zamieściłam tutaj.
Tym razem pokusiłam się o przygotowanie wersji jesiennej, z orzechami włoskimi w miejsce migdałów. Odrobina cynamonu nadaje im charakteru i wspaniale komponuje się ze smakiem i aromatem orzechów. Kruche, orzechowo-cynamonowe ciasteczka w uroczym kształcie guzików. Do tego kawa i spadek temperatury już tak nie boli... :)
Polecam!

  • 250g mąki pszennej
  • 180g zimnego masła 
  • 80-100g cukru pudru z dodatkiem prawdziwej wanilii /ja daję 75g/
  • 100g mielonych orzechów włoskich
  • cynamon

    Do mąki dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier z wanilią, orzechy i odrobinę cynamonu. Zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy (najlepiej przykryć ciasto folią, aby się nie kleiło do wałka), wycinamy kółka /ja robię to literatką/, robimy w nich dziurki, jak w guziczkach /ja posługuję się grubszą częścią patyczka do szaszłyków lub najcieńszą końcówką do rękawa cukierniczego/. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy 12-15 minut na złotobrązowy kolor w 200 stopniach.
Prześlij komentarz