Bardzo lubię połączenie bananów z jogurtem i kakao w cieście.
Kiedy mam je w domu, często czekam, aż dojrzeją i piekę z nimi ciasto.
Czasami szukam nowych inspiracji, dzięki czemu jem coś podobnego, ale jednak w jakimś stopniu innego. Tym razem z kilku przepisów wykombinowałam coś swojego.
Niewielka porcja. W sam raz dla małej rodziny na raz.
/6-8 babeczek/
- 5 łyżek oleju/stopionego masła
- 5 łyżek cukru trzcinowego/daktylowego/pół na pół
- 1 dojrzały banan
- 1 jajko
- 70 g jogurtu naturalnego
- 80 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżka kakao, gorzkiego
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta przyprawy do kawy (zdjęcie poniżej)/cynamonu/przyprawy piernikowej*
- opcjonalnie: kilka kosteczek posiekanej czekolady
Formę na babeczki wyłożyć papilotkami.
Banana rozgnieść widelcem i dodać do niego: olej, cukier, jogurt naturalny i jajko.
Mąkę wymieszać z sodą, kakao i przyprawą, następnie dodać do mokrych składników.
Ciasto przełożyć po równo do wyłożonej papilotkami formy (około 1-1,5 łyżki ciasta na jedną babeczkę).
Jeśli dodajemy czekoladę, to teraz posypujemy nią babeczki.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, do suchego patyczka.
UWAGA!
Wpis nie jest sponsorowany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz