To mój tort bazujący na torcie Nigelli Lawson.
Dodałam konfiturę wiśniową i zmieniłam polewę na nieco bardziej wytrawną, z gorzką czekoladą.
Z okazji urodzin Mojego Dziadka.
Polecam!
/Baza (ciasto kakaowe z Coca Colą):/
- 200 g mąki pszennej
- 250 g drobnego cukru trzcinowego (dałam 200 g)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 duże jajko (dałam 2)
- 125 ml maślanki (lub 30 ml jogurtu zmieszanego ze 100 ml półtłustego mleka)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (pominęłam)
- 125 g masła
- 2 łyżki kakao w proszku
- 175 ml coca-coli (ja użyłam Coca Coli z limonką)
Rozgrzewamy
piekarnik do 180 stopni i od razu wstawiamy do niego blachę do
pieczenia.
Tortownicę o średnicy 22-23 cm wykładamy folią aluminiową i natłuszczamy.
Tortownicę o średnicy 22-23 cm wykładamy folią aluminiową i natłuszczamy.
W
dużej misie mieszamy mąkę, cukier, sodę oraz sól.
W drugiej misce ubijamy maślankę i wanilię.
W rondlu z grubym dnem podgrzewamy na małym ogniu masła, kakao i coca-colę.
Miksturą zalewamy suche składniki i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Następnie dodajemy maślankę z wanilią i ponownie dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
W drugiej misce ubijamy maślankę i wanilię.
W rondlu z grubym dnem podgrzewamy na małym ogniu masła, kakao i coca-colę.
Miksturą zalewamy suche składniki i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Następnie dodajemy maślankę z wanilią i ponownie dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy na gorącej blasze około 40 minut - do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciasto na 15 minut, żeby przestygło przed otwarciem tortownicy.
- dodatkowo: pół szklanki konfitury wiśniowej, najlepiej domowej, z całymi wiśniami
Ostudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć konfiturą.
polewa:- 100 g czekolady, gorzkiej
- 100 ml śmietanki kremówki
Śmietankę podgrzać na małym ogniu u wrzucić do niej posiekaną czekoladę.
Wymieszać do połączenia składników i polać wierzch tortu.
Tort przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz