czwartek, 15 czerwca 2017

Ciasteczka z Earl Greyem i czekoladą


  • 175 g masła, miękkiego
  • 4 saszetki herbaty Earl Grey
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 0,5 szklanki drobnego  cukru
  • 0,5 szklanki drobnego brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki razowej (u mnie orkiszowa)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (czubata)
Masło utrzeć z cukrami i Earl Grayem na jasną i puszystą masę.
Dodać jajko i ewentualnie ekstrakt z wanilii.
Dodać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i dosypać do masy maślanej.
Na końcu dosypać czekoladę.
Całość wymieszać i wykładać porcjami (wielkości orzecha włoskiego) na blasze zabezpieczonej papierem W SPORYCH ODSTĘPACH.
Piec w 170 stopniach przez około 10-15 minut (aż będą rumiane).
Wyjąć i ostudzić.

tabliczka dobrej jakości ciemnej czekolady, posiekanej na bardzo drobno/startej na tarce
Prześlij komentarz