piątek, 22 stycznia 2016

Herbatniki ryżowo-migdałowe


Ostatnio często przeglądam włoskie blogi kulinarne.
Właśnie na takim znalazłam TE PEREŁKI.
Bardzo delikatne w smaku, maślane, kruchutkie.
Na pierwszy rzut oka zwykłe ciasteczka, ale dzięki mące ryżowej i mielonym migdałom są inne niż wszystkie zwykłe herbatniki.
Idealne do stempelków i wycinania wszelakich kształtów.

/Moja interpretacja przepisu:/
  • 110 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g migdałów mielonych
  • 2 żółtka
  • 100 g zimnego masła
  • 90 g cukru pudru
  • szczypta soli

    Wszystkie składniki zagnieść i schłodzić około godziny.
    Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać dowolne kształty.
    Piec na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w 180 stopniach około 10 minut, aż brzegi będą rumiane.
    Po upieczeniu ostudzić.
    Można polać stopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub przełożyć do szczelnie zamkniętego słoja.

    Smacznego! :) 
Prześlij komentarz