poniedziałek, 20 czerwca 2016

Babeczki migdałowe z owocami lata


Lato nadeszło i wreszcie można cieszyć się wspaniałymi polskimi owcami leśnymi (letnimi;)
Przyznam, że najbardziej w tej porze roku lubię ciepłe poranki, zioła (miętę, melisę i lawendę ogrodową), pomidory i owoce. To ten czas kiedy najchętniej piekła bym babeczki z borówkami, malinami, poziomkami i truskawkami. To ten czas, który jak żaden inny pachnie dzieciństwem i beztroskim podróżom na bagażniku rowerowym cioci, lodami robionymi przez mamę i podróżom na wyprawy z plecakiem pełnym sezonowych łakoci.

Dzisiaj przepis na babeczki, które przypominają o wszystkich tych rzeczach.
Są bardzo delikatne. Najlepiej poczekać z wyjęciem z formy, aż całkowicie ostygną i jeść łyżeczką.

           /6-8 babeczek:/

  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 100 g mielonych migdałów (około 0,5 szklanki)
  • 0,5 szklanki mąki pszennej (może być pół na pół z ziemniaczaną)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • owoce jagodowe

    Masło utrzeć z cukrem i jajkiem na puszystą masę.
    Dodać mielone migdały, zmiksować.
    Powoli dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia składników.
    Dodać około 2 łyżek mleka.
    Wymieszać.
    Ciasto przełożyć równomiernie do papilotek.
    Do każdej babeczki powciskać kilka owoców.
    Piec w 170 stopniach około 25 minut. 
Prześlij komentarz