niedziela, 26 czerwca 2016

Babeczki kakaowe z porzeczkami


Będąc dzieckiem tworzyłam desery :D
W lecie były to najróżniejsze kompozycje z przewagą porzeczek.
Deser wyglądał następująco: liść z krzewu porzeczki, na liściu kilka czerwonych porzeczek (obowiązkowo z ogonkami), obok ze trzy wisienki i koniec! Zdarzało się, że dorzuciłam nieco agrestu, jeśli był.

Dzięki takim wspomnieniom pod koniec czerwca i w lipcu, kiedy porzeczki błyszczą na krzaczkach kombinuję gdzie by je tutaj przemycić, aby udowodnić, że są wspaniałe. Bo nie każdy tak uważa.
Dzisiaj pomysł na babeczki kakaowe z cudnie kwaśnymi czerwonymi i białymi porzeczkami. Patriotycznie :)

            /10-12 babeczek/
  • 100 g masła, miękkiego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka ryżowego (można użyć innego, np.krowiego)
  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g kakao, ciemnego (polecam z wiatraczkiem)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • spora garść porzeczek

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać jajka i utrzeć z zukrem i masłem.
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem i dodawać na przemian z mlekiem, partiami.
Ciasto przełożyć do foremek na babeczki.
Do każdej babeczki powciskać kilka porzeczek.
Piec w 180 stopniach 20-25 minut, aż do suchego patyczka.
Ostudzić.


Można oprószyć cukrem pudrem, podać z lodami lub/i bitą śmietaną. 


Prześlij komentarz