Wszyscy znamy połączenie gruszek z migdałami.
Z czekoladą też, abo nawet przede wszystkim.
Tutaj w jednym gruszki, migdały i czekolada.
Jest pysznie, daję słowo!
Autorka podaje w przepisie jak krok po kroku przygotować gruszki gotowane w przyprawach korzennych. Ja użyłam gruszek z syropu domowej roboty.
Pominęłam polewę i zamiast ciasta upiekłam w formie babeczek.
Na podstawie: Ciasto czekoladowo-migdałowe z gruszkami Doroty
- 150 g gorzkiej czekolady 70%
- 50 ml likieru migdałowego Amaretto
- 120 g masła
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- 100 g zmielonych migdałów
- 20 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
+gruszki z syropu
Przygotować blachę na babeczki, wykładając ją papilotkami/formę na ciasto (o średnicy 24 cm) wykładając ją papierem do pieczenia.Czekoladę wraz z likierem roztopić w kąpieli wodnej.
Lekko ostudzić.
Masło z cukrem utrzeć na gładką masę, dodając kolejno po jednym jajku.Dodać roztopioną czekoladę (może być ciepła), zmiksować do połączenia.
Wsypać zmielone migdały, mąkę z proszkiem i kakao.
Wymieszać łyżką.
Przełożyć do formy, równomiernie rozkładając ciasto (pomiędzy wgłębienia).
Do każdej babeczki/na ciasto powciskać kawałeczki gruszek.
Piec w temperaturze 180 stopniach C przez około 20-25 minut (jeśli pieczemy babeczki) /40-45 minut (jeśli ciasto) lub do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć, wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz