Mój autorski przepis na serniczki, w których masa nie jest pieczona, a gotowana.
Bardzo dobre, waniliowe, delikatne dzięki dodatkowi śmietanki.
- 125 g twarogu
- 1 łyżka cukru trzcinowego (lub cukru pudru)
- 1 żółtko
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- 1 łyżka budyniu waniliowego/śmietankowego (proszku)
Śmietankę kremówkę wymieszać z budyniem.
Połączyć masę twarogową z budyniem i umieścić w garnku.
Zagotować, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła.
Gotową masę przełożyć na ulubione spody i gotowe!
Ja moje spody upiekłam na podstawie TEGO PRZEPISU.
Melisę zastąpiłam miętą, a mandarynkę limonką.
- 50 g masła
- 50 g cukrupudru
- 1 limonka (sok oraz sparzona i starta skórka)
- 1 żółtko
- 100 g mąki pszennej
- 25g mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka listków mięty, posiekanych
Piec w 200 stopniach około 8-10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz