środa, 23 marca 2016

Babeczki kawowe z rafaello




Rafaello (podobno) wyraża więcej niż tysiąc słów. Skoro tak, to te babeczki wyrażają więcej niż dwa tysiące. Kawa-kokos-migdał to dobre połączenie. Babeczki dobrze się prezentują. Myślę, że mogły by być idealnym pomysłem na smakołyk po świątecznym śniadaniu.

/około 20 babeczek/
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 125 ml mleka
  • 125 ml likieru kawowego
  • 60 ml mleka skondensowanego/słodkiej śmietanki
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 kuleczek rafaello

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodawać kolejno po jednym jajku.
W osobnym naczyniu połączyć oba rodzaje mleka i likier.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Do masy maślanej dodawać na przemian: mąkę i mleko z likierem.
Kiedy już wszystkie składniki się połączą, przełożyć do foremki na babeczki wyłożonej papilotkami.
Piec w 170 stopniach około 25-30 minut, aż patyczek wetknięty w babeczkę będzie suchy.
Smacznego!
Prześlij komentarz