niedziela, 6 marca 2016

Ciasteczka pistacjowe z kardamonem i konfiturą


  • 100 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru kardamonowego (lub waniliowego)
  • 1 jajko
  • 50 g pistacji, zmielonych
  • 1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Skórka otarta z połowy cytryny
  • konfitura truskawkowa (lub inna)


Masło utrzeć z cukrem i cukrem kardamonowym.
Dodać jajko i ucierać nadal.
Powoli wsypywać pistacje oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na końcu dodać skórkę cytrynową.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, aż powstanie jednolita masa.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Formować ciasteczka wielkości orzecha włoskiego i w każdym zrobić wgłębienie.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.
Piec około 15 minut.
Można w połowie pieczenia wgłębienia wypełnić konfiturą (lub tradycyjnie zrobić to po upieczeniu, przed podaniem).
Smacznego :
Prześlij komentarz