- 100 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru kardamonowego (lub waniliowego)
- 1 jajko
- 50 g pistacji, zmielonych
- 1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Skórka otarta z połowy cytryny
- konfitura truskawkowa (lub inna)
Masło utrzeć z cukrem i cukrem kardamonowym.
Dodać jajko i ucierać nadal.
Powoli wsypywać pistacje oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na końcu dodać skórkę cytrynową.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, aż powstanie jednolita masa.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Formować ciasteczka wielkości orzecha włoskiego i w każdym zrobić wgłębienie.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.
Piec około 15 minut.
Można w połowie pieczenia wgłębienia wypełnić konfiturą (lub tradycyjnie zrobić to po upieczeniu, przed podaniem).
Smacznego :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz