Znalazłam podobną propozycję na stronie Wedla szampańska babka kawowa oraz u Doroty. U mnie nie jest to wierna kopia żadnego z podanych obok, ale jedynie inspiracja. Moje babeczki to nic innego jak modyfikacja PRZEPISU NA BABECZKI Z COLĄ. Są puszyste, szybkie do wykonania, delikatnie truskawkowe i smaczne :) Polecam.
/10-12 babeczek:/
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 125 g cukru trzcinowego
- 125 ml szampana/wina musującego (np. o smaku truskawkowym)
- 100 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 2 łyżki soku truskawkowego
W drugim roztrzepać jajka, dodać olej, wino i sok.
Składniki suche połączyć z mokrymi, starając się nie robić tego zbyt długo i dokładnie.
Ciasto przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami i piec w 200 stopniach około 25 minut.
Można polać ulubioną czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej lub lukrem (np. z dodatkiem soku truskawkowego). Ja do połowy babeczek powciskałam truskawki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz