środa, 16 marca 2016

Ciasteczka czekoladowe z solonymi pistacjami



Po udanych ciasteczkach z ciemną czekoladą i orzeszkami ziemnymi przyszła pora na wersję z pistacjami. Tym razem czekolada jest mleczna. Są równie smaczne, może nawet lepsze...?
Polecam :)

/Około 30 ciasteczek:/
  • 40 g masła
  • 100 g czekolady, mlecznej
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • małe opakowanie solonych orzeszków pistacjowych

    Masło i czekoladę umieścić w garnuszku i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
    Jajka roztrzepać widelcem i dosypać cukier.
    Połączyć masę jajeczną z czekoladową.
    Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na samym końcu dodać orzeszki.
    Schłodzić około 30 minut (lub dłużej).
    2 duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
    Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je spłaszczając.
    Układać na blaszkach.
    Piec w 170 stopniach około 12-15 minut.
    Ostudzić.
Prześlij komentarz