Źródło przepisu: White Plate
Oto moja najnowsza wersja:
- 3 jajka
- 150 g drobnego cukru trzcinowego
- 300 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kubek owocowego jogurtu (u mnie gruszkowy)
- 50 ml oleju rzepakowego/stopionego i ostudzonego masła
- 2 łyżki dżemu jabłkowego
Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę.
Powoli wlewać jogurt, mieszając.
Powoli, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dolać olej i zmiksować
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać mąką.
Wlać do niej ciasto.
Na wierzch położyć dżem i rozprowadzić go patyczkiem, tworząc artystyczne "mazy" ;)
Piec w 170 stopniach około godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz