To mój autorski przepis na sernik.
Na tegoroczne Święta Wielkanocne postanowiłam pozostać przy jednym z ulubionych klasycznych połączeń: twaróg+brzoskwinie. Tym razem bez spodu, z dodatkiem śmietanki kokosowej. Mąka kokosowa dodatkowo podkreśla jej smak. Polecam wszystkim, którzy tak jak ja cenią smak klasycznego sernika z brzoskwiniami a niekoniecznie chcą piec sernik na spodzie. Można schłodzić i jeść na zimno. Smakuje równie dobrze (jak nie lepiej).
- 1 mała puszka (165 g) mleczka kokosowego
- 600 g mielonego twarogu
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki kokosowej (można użyć wiórków)
- 4 połówki brzoskwiń z puszki
WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!
Mleczko kokosowe włożyć do rondelka i podgrzewać do zredukowania (aż powstanie gęsta śmietanka). Ostudzić.
Twaróg zmiksować na wolnych obrotach z ostudzoną śmietanką.
Dodać cukier puder, dodając po jednym jajku.
NIE MIKSOWAĆ ZBYT ENERGICZNIE.
Dodać mąkę kokosową.
Dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Przełożyć do kwadratowej formy o średnicy 20-22 cm.
Piec w 170 stopniach około 50 minut (do godziny).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz