sobota, 26 marca 2016

Sernik kokosowy z brzoskwiniami


To mój autorski przepis na sernik.
Na tegoroczne Święta Wielkanocne postanowiłam pozostać przy jednym z ulubionych klasycznych połączeń: twaróg+brzoskwinie. Tym razem bez spodu, z dodatkiem śmietanki kokosowej. Mąka kokosowa dodatkowo podkreśla jej smak. Polecam wszystkim, którzy tak jak ja cenią smak klasycznego sernika z brzoskwiniami a niekoniecznie chcą piec sernik na spodzie. Można schłodzić i jeść na zimno. Smakuje równie dobrze (jak nie lepiej).  


  • 1 mała puszka (165 g) mleczka kokosowego 
  • 600 g mielonego twarogu
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka 
  • 3 łyżki mąki kokosowej (można użyć wiórków)
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki

    WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ!
    Mleczko kokosowe włożyć do rondelka i podgrzewać do zredukowania (aż powstanie gęsta śmietanka). Ostudzić.
    Twaróg zmiksować na wolnych obrotach z ostudzoną śmietanką.
    Dodać cukier puder, dodając po jednym jajku.
    NIE MIKSOWAĆ ZBYT ENERGICZNIE.
    Dodać mąkę kokosową.
    Dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
    Przełożyć do kwadratowej formy o średnicy 20-22 cm.
    Piec w 170 stopniach około 50 minut (do godziny).
Prześlij komentarz