Z przepisu wyszła mi jedna duża blacha pojedynczych herbatników plus 5 małych spodów na tartaletki. Wypełniłam je duszonymi jabłkami z odrobiną miodu i posypałam kruszonką.
100 g masła
100 g cukru melisowego*
1 mandarynka/cytryna (sok oraz sparzona i starta skórka)
2 żółtka
50 g mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*CUKIER MELISOWY:
- 2 czubate łyżki cukru kryształu
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- łyżka listków melisy
Wszystkie składniki na ciasteczka wymieszać mikserem do połączenia.
Schłodzić w lodówce, najlepiej min. 6 godzin (ja zazwyczaj piekę je dopiero na następny dzień).
Rozwałkować na 3-4 mm i wykrawać dowolne kształty.
Ciasteczka wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 200 stopniach 8-10 minut (aż będą rumiane).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz