Kto lubi połączenie słodkiego ze słonym, ten na pewno lubi solony karmel lub karmel z orzeszkami solonymi. W lodach, ciastach, deserach... Wszędzie się sprawdza to połączenie. Ja proponuję trufelki, które były efektem eksperymentu. Proste, szybkie i obłędne w smaku. Dodatkowym atutem jest to, że do przygotowania wystarczą tylko trzy składniki, kuchenka/piec i lodówka. Polecam! Zwłaszcza w te upały.
- 1 tabliczka czekolady karmelowej
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- orzeszki ziemne solone, posiekane
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wyłączyć ogień.
Dodać śmietankę, mieszając do powstania jednolitej masy.
Ostudzić i przełożyć do lodówki.
Po schłodzeniu (kiedy masa będzie bardziej zwarta) formować trufelki, obtaczając w posiekanych orzeszkach.
*Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz