sobota, 15 sierpnia 2015

Słodko-słone karmelowe trufelki z orzeszkami ziemnymi


Kto lubi połączenie słodkiego ze słonym, ten na pewno lubi solony karmel lub karmel z orzeszkami solonymi. W lodach, ciastach, deserach... Wszędzie się sprawdza to połączenie. Ja proponuję trufelki, które były efektem eksperymentu. Proste, szybkie i obłędne w smaku. Dodatkowym atutem jest to, że do przygotowania wystarczą tylko trzy składniki, kuchenka/piec i lodówka. Polecam! Zwłaszcza w te upały.

  • 1 tabliczka czekolady karmelowej
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • orzeszki ziemne solone, posiekane

    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wyłączyć ogień.
    Dodać śmietankę, mieszając do powstania jednolitej masy.
    Ostudzić i przełożyć do lodówki.
    Po schłodzeniu (kiedy masa będzie bardziej zwarta) formować trufelki, obtaczając w posiekanych orzeszkach.
    *Przechowywać w lodówce.
Prześlij komentarz