poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Jogurtowe ciasto z brzoskwiniami




Warto upiec to ciasto TERAZ, póki brzoskwinie są świeże i dojrzałe.
Te wspaniałe owoce, które pasują do niemalże każdego deseru z tym ciastem tworzą IDEALNY ZWIĄZEK. Lekko sprężyste, wilgotne, delikatnie waniliowe ciasto jogurtowe to dobra baza dla wielu owoców, ale z brzoskwiniami to świetny duet.

Ja upiekłam z okazji Rocznicy Ślubu moich Rodziców.
Polecam i pozdrawiam ciepło.

/Składniki na okrągłą formę (ja piekłam w naczyniu żaroodpornym) o śr.20-22 cm/
  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z połowy laski wanilii)
  • skórka otarta z cytryny
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego/kefiru/zsiadłego mleka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • brzoskwinie (u mnie trzy małe)

    *Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę.
    Dodać jajka i skórkę cytrynową, połączyć.
    Następnie dodać jogurt i połączyć wszystkie mokre składniki w jednolitą masę.
    Powoli, mieszając dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub jak ja do ceramicznej).
    Umyte i pokrojone w ćwiartki/ósemki brzoskwinie ułożyć skórką do dołu na cieście.
    Piec w 170 stopniach przez około godzinę.

    UWAGA!
    Ciasto jest dosyć rzadkie i należy sprawdzić je patyczkiem czy już się upiekło. Jeśli w środku jest surowe a wierzch za bardzo się przypieka trzeba przykryć ciasto folią aluminiową i piec aż środek będzie upieczony.
Prześlij komentarz