Warto upiec to ciasto TERAZ, póki brzoskwinie są świeże i dojrzałe.
Te wspaniałe owoce, które pasują do niemalże każdego deseru z tym ciastem tworzą IDEALNY ZWIĄZEK. Lekko sprężyste, wilgotne, delikatnie waniliowe ciasto jogurtowe to dobra baza dla wielu owoców, ale z brzoskwiniami to świetny duet.
Ja upiekłam z okazji Rocznicy Ślubu moich Rodziców.
Polecam i pozdrawiam ciepło.
/Składniki na okrągłą formę (ja piekłam w naczyniu żaroodpornym) o śr.20-22 cm/
- 125 g masła
- 125 g cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z połowy laski wanilii)
- skórka otarta z cytryny
- 3 jajka
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego/kefiru/zsiadłego mleka
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- brzoskwinie (u mnie trzy małe)
*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę.
Dodać jajka i skórkę cytrynową, połączyć.
Następnie dodać jogurt i połączyć wszystkie mokre składniki w jednolitą masę.
Powoli, mieszając dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub jak ja do ceramicznej).
Umyte i pokrojone w ćwiartki/ósemki brzoskwinie ułożyć skórką do dołu na cieście.
Piec w 170 stopniach przez około godzinę.
UWAGA!
Ciasto jest dosyć rzadkie i należy sprawdzić je patyczkiem czy już się upiekło. Jeśli w środku jest surowe a wierzch za bardzo się przypieka trzeba przykryć ciasto folią aluminiową i piec aż środek będzie upieczony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz