piątek, 10 czerwca 2016

Babeczki biszkoptowe z mąką teff


Dawno temu znalazłam przepis na babeczki, w których nie ma masła za to jest ubita śmietanka kremówka. Są pulchne, leciutkie i smakują jak biszkopty :) Tym razem postanowiłam spróbować z moim nowym odkryciem, którym jest mąka teff. Polecam!

  •            /12 babeczek:/
  • 3 jajka
  • 175 ml śmietanki kremówki, schłodzonej
  • 1 łyżka rumu waniliowego
  • 0,5 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki teff
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • truskawki, poziomki

Śmietankę ubić na sztywno.
Dodać jajka i wymieszać.
Wlać rum waniliowy.
Powoli dodawać cukier, delikatnie mieszając.
Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do papilotek i do każdej powciskać po 2-3 truskawki i kilka poziomek.
Piec w 180 stopniach około 20 minut.
Prześlij komentarz