wtorek, 14 czerwca 2016

Tradycyjne rurki z waniliowym kremem cukierniczym


Rurki z kremem znam od dzieciństwa.
Jadłam i te klasyczne, które są na bazie śmietany i masła a także te drugie, drożdżowe.
Zdecydowanie wolę kruchutkie śmietankowe ciasto, które w czasach mojego dzieciństwa mama przekładała kremem karpatkowym. Ja wolę mniej maślany, bardziej zwarty budyniowy krem. Z żadnym cukrem wanilinowym, ale z prawdziwą wanilią!

Celowo nie podaję ilości rurek, ponieważ zależy to od tego jak duże foremki macie oraz jak zawijacie Wasze rury :)

       
ciasto na rurki:


WAŻNE! ŚMIETANA I MASŁO PRZED UŻYCIEM POWINNY BYĆ SCHŁODZONE!
  • 125 g masła
  • 125 g śmietany, kwaśnej
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 250 g mąki pszennej
  • cukier brązowy (do obtoczenia)
  • białko jajka,roztrzepane (opcjonalnie, do posmarowania przed pieczeniem)

Mąkę przesiać, dodać plasterki masła i dokładnie posiekać nożem.
Dodać cukier z wanilią.
Stopniowo dodawać śmietanę i zagniatać ciasto.
Po dokładnym wyrobieniu ciasto owinąć w folię i schłodzić przez kilka godzin.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować, pokroić w paski i owinąć wokół rurki.
Można opcjonalnie posmarować je białkiem, aby były bardziej rumiane, lub obtoczyć w cukrze z pomijaniem tej czynności.
Piec do zrumienienia.

krem cukierniczy:
  • 125 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 20 g cukru 
  • 0,5 laski wanilii
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
Żółtka ucieramy razem z cukrem oraz przesianą mąką.
Mleko podgrzewamy wraz z wanilią i czekamy około 10 minut, aż ziarenka wanilii połączą się z mlekiem.
Waniliowe mleko wlewamy do żółtek i mąki i bardzo dokładnie mieszamy.
Przekładamy ponownie na ogień i gotujemy chwilę.

Tak przygotowanym kremem napełniamy upieczone wcześniej rurki.





Prześlij komentarz