Jadłam i te klasyczne, które są na bazie śmietany i masła a także te drugie, drożdżowe.
Zdecydowanie wolę kruchutkie śmietankowe ciasto, które w czasach mojego dzieciństwa mama przekładała kremem karpatkowym. Ja wolę mniej maślany, bardziej zwarty budyniowy krem. Z żadnym cukrem wanilinowym, ale z prawdziwą wanilią!
Celowo nie podaję ilości rurek, ponieważ zależy to od tego jak duże foremki macie oraz jak zawijacie Wasze rury :)
ciasto na rurki:
WAŻNE! ŚMIETANA I MASŁO PRZED UŻYCIEM POWINNY BYĆ SCHŁODZONE!
- 125 g masła
- 125 g śmietany, kwaśnej
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 250 g mąki pszennej
- cukier brązowy (do obtoczenia)
- białko jajka,roztrzepane (opcjonalnie, do posmarowania przed pieczeniem)
Mąkę przesiać, dodać plasterki masła i dokładnie posiekać nożem.
Dodać cukier z wanilią.
Stopniowo dodawać śmietanę i zagniatać ciasto.
Po dokładnym wyrobieniu ciasto owinąć w folię i schłodzić przez kilka godzin.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować, pokroić w paski i owinąć wokół rurki.
Można opcjonalnie posmarować je białkiem, aby były bardziej rumiane, lub obtoczyć w cukrze z pomijaniem tej czynności.
Piec do zrumienienia.
Można opcjonalnie posmarować je białkiem, aby były bardziej rumiane, lub obtoczyć w cukrze z pomijaniem tej czynności.
Piec do zrumienienia.
- 125 ml mleka
- 2 żółtka
- 20 g cukru
- 0,5 laski wanilii
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mąki pszennej
Mleko podgrzewamy wraz z wanilią i czekamy około 10 minut, aż ziarenka wanilii połączą się z mlekiem.
Waniliowe mleko wlewamy do żółtek i mąki i bardzo dokładnie mieszamy.
Przekładamy ponownie na ogień i gotujemy chwilę.
Tak przygotowanym kremem napełniamy upieczone wcześniej rurki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz