środa, 28 czerwca 2017

Retro rolada kokosowa, bez pieczenia


Przepis prosty jak drut, chociaż zakręcony jak rolada :)
Dla leniwych wielbicieli kokosa.
Nieco ciężkie i tłuste ciasto, które się albo kocha, albo nienawidzi.

Inspiracja: TEN PRZEPIS

Składniki:
  • 300g herbatników
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 120g drobnego cukru + niewielka ilość gorącej wody (u mnie 2 łyżki miodu, z pominięciem wody)
  • 150g wiórków kokosowych
  • 150g cukru pudru
  • 150g masła, w temperaturze pokojowej ( 1 łyżka idzie do ciemniej masy)
    Herbatniki pokruszyć/zblendować, dodać do nich kakao i wymieszać.
    Do szklanki wsypać cukier i zalać go gorącą wodą (tyle, aby przykryła cukier). Ważne, aby cukier się rozpuścił i stworzył syrop. TEN ETAP POMIJAMY, JEŚLI ZAMIAST CUKRU DODAJEMY MIÓD! Do suchych składników dodać miód/rozpuszczony cukier i łyżkę masła.
    Całość dokładnie wyrobić, aż masa będzie gładka. Odstawić.

    Masło utrzeć z wiórkami kokosowymi i cukrem pudrem na gładką masę.
    Rozwałkować ciasto i nałożyć na nie masę kokosową, zawinąć roladę, zaczynając od dłuższego boku.
    Owinąć ją w folię aluminiową/spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej całą noc).

    Polecam podawać z sosem owocowym/frużeliną.
Prześlij komentarz