- 50 g masła, miękkiego
- 1 jajko
- 50 g cukru (25 g cukru daktylowego*, 25 g drobnego cukru)
- 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej
- 75 g płatków owsianych
- 4 łyżki mąki pszennej
- 0,5 tabliczki czekolady Lindt o smaku crème brûlée**
Wszystkie składniki wymieszać za pomocą miksera/zagnieść ręcznie.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczając.Piec w 165 stopniach około 15 minut.
*Można zastąpić cukrem trzcinowym/ksylitolem/cukrem kokosowym/zwykłym białym cukrem, ale szczególnie polecam cukier daktylowy
**Wpis nie jest sponsorowany
WERSJA II:
Część czekolady należy zastąpić garścią suszonych, niesiarkowanych moreli. Można też w wersji na bogaty po prostu dodać je do ciasta, zamiast zastępować nimi czekoladę. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz