poniedziałek, 5 czerwca 2017

Serduszka śmietankowe z cukrem daktylowym


To po prostu TE BABECZKI z jedną zmianą. Zamiast cukru pudru dodajemy cukier daktylowy :)
Ja dodatkowo ozdobiłam je odrobiną czekolady i cukrowymi serduszkami.
W konsystencji są podobne do ciasta półfrancuskiego.
Polecam :)


  • 50 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 125 g mąki pszennej
  • 25 g cukrudaktylowego
  • 4-5 łyżek śmietanki kremówki
  • szczypta przyprawy do kawy i deserów
    +gorzka czekolada
    +cukrowe serduszka

    Wszystkie składniki (oprócz czekolady i cukrowych serduszek) zagnieść lub zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
    Uformować w kulę i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.

    Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość około 3 mm.
    Jeśli ciasto się bardzo klei, należy lekko podsypać je mąką.
    Wycinać serduszka (lub inne kształty).

    Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez około 12 minut.

    Po ostudzeniu polać czekoladą i posypać dowolnymi ozdobami.
    Świetnie smakują także bez żadnych dodatków.
Prześlij komentarz