To po prostu TE BABECZKI z jedną zmianą. Zamiast cukru pudru dodajemy cukier daktylowy :)
Ja dodatkowo ozdobiłam je odrobiną czekolady i cukrowymi serduszkami.
W konsystencji są podobne do ciasta półfrancuskiego.
Polecam :)
- 50 g masła, w temperaturze pokojowej
- 125 g mąki pszennej
- 25 g cukrudaktylowego
- 4-5 łyżek śmietanki kremówki
- szczypta przyprawy do kawy i deserów
+gorzka czekolada
+cukrowe serduszka
Wszystkie składniki (oprócz czekolady i cukrowych serduszek) zagnieść lub zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Uformować w kulę i schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość około 3 mm.
Jeśli ciasto się bardzo klei, należy lekko podsypać je mąką.
Wycinać serduszka (lub inne kształty).
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez około 12 minut.
Po ostudzeniu polać czekoladą i posypać dowolnymi ozdobami.
Świetnie smakują także bez żadnych dodatków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz