Tak już mam, że zazwyczaj wolę upiec babeczki zamiast ciasta.
Są według mnie bardziej podzielne, dzięki czemu mogę piec częściej i kombinować z różnymi wariantami. To dobry sposób, szczególnie w lecie, kiedy możemy użyć różnych świeżych owoców.
Te babeczki bazują na przepisie Liski na ŁATWE WILGOTNE CIASTO JOGURTOWE.
Jeśli ktoś woli wersję w keksówce, wystarczy podwoić poniżej podane składniki.
Można dodać dowolnych drobnych owoców, posiekanych w kosteczkę większych lub po prostu je pominąć i ewentualnie podać ze świeżymi truskawkami, borówkami.
/6-7 babeczek/
- 135 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z połowy cytryny (limonki)
- 100 g drobnego cukru
- 0,5 łyżeczki naturalnej esencji waniliowej (można pominąć)
- 1 jajko
- 40 g stopionego i ostudzonego masła
- 100 g jogurtu naturalnego
opcjonalnie: drobne owoce (borówki), cukier puder do posypania
Do zrobienia tych babeczek wystarczy tylko łyżka i widelec.
Można się wspomóc mikserem, ale nie ma takiej potrzeby.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Formę na babeczki wyłożyć papilotkami.
Jogurt wymieszać z jajkiem, wanilią i stopionym masłem za pomocą widelca.
Dosypać cukier i wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z mokrymi składnikami.
Ciasto przełożyć do papilotek i do każdej powciskać kilka borówek (lub innych owoców).
Włożyć do piekarnika i piec przez około 20-25 minut, aż wierzch się zezłoci.
Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz