czwartek, 22 czerwca 2017

Babeczki brownie z cukrem daktylowym i mąką orkiszową


Lubię eksperymentować z brownie.
Mam jeden sprawdzony i niezawodny przepis na babeczki brownie.
Czasami robię je z cukrem, innym razem z melasą. Piekłam też bez dodatku cukru i z miodem.
Niby takie same, ale za każdym razem inne.
Tym razem, będąc nadal pod wpływem fascynacji cukrem daktylowym, użyłam właśnie jego.
To zdrowa wersja, ale powiedziałabym, że „na bogato".

            /8-9 babeczek:/

  • 100 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru daktylowego
  • 100 g czekolady 70%
  • 100 g masła
  • morele, posiekane na kawałeczki
Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić.
Dodać kolejno: cukier kokosowy, jajka i wymieszać.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy.
Wszystko dokładnie wymieszać i przekładać do papilotek.
Do każdej babeczki powciskać po 2-3 kawałeczki posiekanych moreli.
Piec w 180 stopniach około 20 minut.
Prześlij komentarz