poniedziałek, 19 czerwca 2017

Babeczki Pina Colada


Na podstawie TEGO PRZEPISU.

  • 110 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 g cukru brązowego
  • 90 ml oleju 
  • pół puszki ananasów w syropie
  • 30 ml syropu z ananasów
  • 1 duży, dojrzały banan
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta przyprawy piernikowej

    Ananasy dobrze osączyć z syropu. Jeżeli są w krążkach, pokroić na małe kawałki.
    Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
    Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier, wiórki kokosowe i przyprawy.
    W oddzielnej misce lekko rozbić widelcem jajka, dodać rozgniecione na papkę banany, syrop ananasowy i olej.
    Drewnianą łyżką wymieszać składniki suche z mokrymi i dodać na końcu kawałki osączonego ananasa.
    Foremkę muffinkową wyłożyć papilotkami i napełnić każdą z nich ciastem (do 2/3 wysokości).
    Piec w 180 stopniach około 20-25 minut, do suchego patyczka.

Prześlij komentarz