Na podstawie TEGO PRZEPISU.
- 110 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 50 g cukru brązowego
- 90 ml oleju
- pół puszki ananasów w syropie
- 30 ml syropu z ananasów
- 1 duży, dojrzały banan
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta cynamonu
- szczypta przyprawy piernikowej
Ananasy dobrze osączyć z syropu. Jeżeli są w krążkach, pokroić na małe kawałki.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier, wiórki kokosowe i przyprawy.
W oddzielnej misce lekko rozbić widelcem jajka, dodać rozgniecione na papkę banany, syrop ananasowy i olej.
Drewnianą łyżką wymieszać składniki suche z mokrymi i dodać na końcu kawałki osączonego ananasa.
Foremkę muffinkową wyłożyć papilotkami i napełnić każdą z nich ciastem (do 2/3 wysokości).
Piec w 180 stopniach około 20-25 minut, do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz