sobota, 3 października 2015

Ciasteczka MOKKA z orzechami i amaretto



Październikowe poranki są już baaardzo rześkie.
Zaspani studenci w drodze na uczelnię mają okazję się dobudzić ;)
Ja nie mam problemu z wczesnym wstaniem z łóżka, jednak z wyjściem na zewnątrz, kiedy temperatura spada poniżej piętnastu stopni... Z tym już gorzej.

Dla wszystkich zmarzluchów, nocnych marków, rannych ptaszków i miłośników kawy z czekoladą podaję przepis na ciasteczka. Mocno kakaowe, z dodatkiem prawdziwej kawy, orzechów i likieru amaretto. Wspaniała kompozycja smaków i aromatów.

Żródło inspiracji: MOCHA & ORANGE SABLÉ ICEBOX COOKIES.

/Składniki na jedną dużą blachę ciasteczek:/

  • 125 g masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kawy mielonej (u mnie o smaku amaretto)
  • 1/4 szklanki kakao dobrej jakości 
  • 0,5 szklanki dowolnych orzechów, posiekanych (u mnie włoskie)
  • 1 łyżeczka likieru amaretto

    Wszystkie składniki zagnieść, aby się ze sobą połączyły.

    Rozłożyć folię spożywczą i wyłożyć na niej ciasto, tworząc wałeczek.
    Można po owinięciu folią ukształtować go w formę prostokątnego bloku, aby ciasteczka miały prostokątny kształt.

    Schłodzić w lodówce (najlepiej przez noc).

    Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Zimne ciasto pokroić na 3-4 milimetrowe ciastka i wykładać na blaszce.
    Piec w 170 stopniach około 10-12 minut.

    *mokka to połączenie kawy z czekoladą (najczęściej zwieńczone bitą śmietaną)


Prześlij komentarz