środa, 23 września 2015

Ciasteczka PP (Pełne Pyszności)



Wpis już jesienny.
To idealna przekąska na tę porę roku. Suszone owoce zachęcają wspaniałymi barwami i zapachami. Do tego mąka owsiana o lekko orzechowym posmaku i czekolada... Dodatek przyprawy korzennej rozgrzeje i sprawi, że w Waszym domu będzie pachnieć ciepłem.

Polecam! Na drugie śniadanie, na podwieczorek, na deser. Dla kogoś kogo kochacie, dla Was, dla dzieci i dorosłych. Dla każdego. No, prawie...;)

/Składniki na dwie blachy ciasteczek:/
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki owsianej (lub zmielonych na mąkę płatków owsianych)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g masła, miękkiego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki suszonych owoców (u mnie papaja)
  • 0,5 szklanki posiekanej czekolady, ulubionej (u mnie gorzka)
  • przyprawa korzenna (opcjonalnie)
Masło  utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko.
Dosypać mąkę pszenną wymieszana z sodą oczyszczoną i przyprawą (jeśli dodajemy).
Następnie kolejno dosypywać mąkę owsianą, miksując.
Dodać bakalie i czekoladę, wymieszać.
Ciasto owinąć szczelnie folią i przełożyć do lodówki do schłodzenia na minimum godzinę (można poczekać do następnego dnia).

Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać porcje ciasteczek, tworząc kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie je lekko spłaszczając.
Piec w 170 stopniach około 15 minut.

Smacznego!
Prześlij komentarz