czwartek, 10 września 2015

Brioszki ze śliwkami i nutellą, cynamonowe


To już kolejna odsłona brioszek z cynamonem.
Tym razem zamiast karmelizowanej pomarańczy postawiłam na śliwki i nutellę.
Cynamon podkreśla delikatnie śmak kremu orzechowo-czekoladowego i  śliwek, nadając brioszkom korzennego charakteru. Polecam :)

/9 brioszek babeczkowych:/ 

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 0,5 opakowania suszonych drożdży lub drugie tyle świeżych
  • 0,25 szklanki mleka
  • 80 g masła stopionego i ostudzonego
  • 2 jajka + 1 do posmarowania bułeczek
  • cukier cynamonowy* na posypkę

  • śliwki (po połówce na jedną brioszkę)
  • nutella

*CUKIER CYNAMONOWY: Łyżeczkę cynamonu wymieszać z odrobiną świeżo startego cynamonu (taki jest bardziej aromatyczny i wystarczy go znacznie mniej niż sproszkowanego; można użyć 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku)


Mąkę i suszone drożdże wymieszać. (Jeśli używamy świeżych, zrobić z nich rozczyn: lekko podgrzać mleko, dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki).
Roztrzepać jajka, dodać do ostudzonego masła. Mleko lekko podgrzać z cukrem. Dodać do mąki wraz z jajkami i masłem. Wyrobić dokładnie (najlepiej mikserem, ponieważ ciasto jest bardzo maślane i lepiące).

Miskę z ciastem owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 6-12 a nawet 24 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąć i formować z niego bułeczki. Tym razem na jedną brioszkę przygotowujemy dwie równej wielkości kuleczki (nie jak w przypadku klasycznych brioszek).
Do jednej kuleczki wkładać połówkę śliwki z odrobina cukru a do drugiej około pół łyżeczki nutelli.
Wstawić do foremek (polecam silikonowe papilotki) i pozostawić do wyrośnięcia.

Kiedy bułeczki wyrosną posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem cynamonowy.

Piec w 200 stopniach przez około 20 minut.
Prześlij komentarz