środa, 2 września 2015

Babeczki dyniowe z mleczną czekoladą



Niedawno zamieściłam przepis na ciasto z dynią. Z racji, że dzisiejszy dzień jest nieco już jesienny (wczoraj w końcu zawitała astronomiczna jesień) dzisiaj zamieszczam wariację na temat tego właśnie ciasta. Z tej porcji wyjdzie 6 klasycznych babeczek. Kto ma przy sobie pół szklanki musu z pieczonej dyni może śmiało skorzystać :)
Pozdrawiam ciepło (wczesnojesiennie) i już powoli tęsknie za uciekającym latem...


/6 babeczek:/
  • pół szklanki musu z pieczonej dyni
  • 50 gr masła, miękkiego
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)
  • 1 jajko
  • 90 g mąki (u mnie 75 g pszennej i 15 g orkiszowej razowej)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina świeżo utartego cynamonu
  • 40 g czekolady mlecznej, drobno posiekanej

Masło z dynią, miodem i jajkiem zmiksować.

Dodać cukier oraz cukier waniliowy i ponownie zmiksować.
Mąkę połączyć z proszkiem i cynamonem. Dodać powoli do mokrych składników.
Zmiksować i wmieszać posiekaną czekoladę.
Przełożyć do foremek (polecam silikonowe).
Piec około 25 minut w 180 stopniach.
Prześlij komentarz