niedziela, 27 września 2015

Kruche serowe babeczki z żurawiną




Przepis powstał przy okazji.
Miałam w zanadrzu 150 g świeżo uwarzonego twarogu, z którego nie wiedziałam co zrobić.
Drożdżowe brioszki były już upieczone, na sernik 150 g to o wiele za mało, nawet na 1/4 porcji by nie wystaczyło. Wymieszałam go z domowym cukrem waniliowym i żółtkiem. Dodałam garść suszonych żurawin, do tego kruchy (nawet bardzo kruchy) spód i oto są! :) Całkiem niezłe.


/9 małych babeczek/

kruchy spód:
  • 135 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • 90 g masła
  • 1 żółtko

Wszystkie składniki zagnieść i schłodzić około 20 minut w lodówce.
Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i oblepić nim foremki na babeczki.
Podpiec około 10 minut w 180 stopniach.
W tym czasie przygotować nadzienie serowe:
  • 150 g twarogu  
  • 1 żółtko 
  • 2,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • garść suszonych żurawin

    Wszystkie składniki na masę serową połączyć ze sobą (polecam posłużyć się widelcem ;))
    Wyłożyć na podpieczone spody i piec razem jeszcze około 20 minut.

    Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem lub polać miodem.
Prześlij komentarz