Na życzenie Mojego Chłopaka podjęłam próbę upieczenia czegoś z czosnkiem.
No to upiekłam.
Chlebek jest wilgotny, zachowuje świeżość do następnego dnia i bez problemu można cieszyć się jego smakiem również nazajutrz po upieczeniu.
Polecam wszystkim, którzy lubią pieczywo czosnkowe i wytrawne wypieki.
ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 3 łyżki masła
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki soli
nadzienie:- 50 g stopionego masła
- 3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę/posiekane
- 0,5 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 0,25-0,5 szklanki parmezanu, startego na drobnych oczkach
Ostudzić do temperatury pokojowej.
Mąkę wymieszać z solą i suszonymi drożdżami.
Jajka lekko roztrzepać.
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia na około 0,5 godziny - godzinę.
Kiedy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na prostokąt.
Posmarować masłem, posypać czosnkiem, pietruszką i parmezanem (zostawiając trochę parmezanu na wierzch).
Zawinąć w ślimaka (jak strucle).
Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypać parmezanem.
Odstawić do wyrośnięcia na około 0,5 godziny.
Piec w 180 stopniach przez około 40 minut, do zrumienienia.
2 komentarze:
Sympatycznie ten chlebek się zapowiada i w sumie jak widzę składniki oraz przygotowanie to raczej do ciężkich dań nie należy. Osobiście jestem zdania, że dobre przepisy mączne mają w https://basiazsercem.pl/ i ja dość często właśnie z takich porad kulinarnych korzystam.
@Dominika Starańska nie jest ciężki. Raczej lżejszy kaliber w tej kategorii ;)
Prześlij komentarz