niedziela, 20 września 2015

Herbatniki miodowe









Uwielbiam miód.
Miód w połączeniu z rumiankiem. Miód z cytryną. Miód z pomarańczą, cynamonem...
Z przyprawami korzennymi albo sam.
Dużo się słyszy o miodowych oszustach. Ciężko podobno znaleźć prawdziwy miód, który nie okaże się rozwodnionym cukrem. Jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości przeczytajcie TEN ARTYKUŁ.
Ja mam to szczęście, że mój dziadek od lat zajmuje się pszczelarstwem. Mam pewniaka, kiedy tylko najdzie mnie ochota. Wtedy mogę np. upiec te ciastka.
Źródło przepisu: miodowe ciasteczka z przyprawami korzennymi


/Składniki:/
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki owsianej
  • 75 g cukru pudru
  • 2 łyżki płynnego miodu 
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka przyprawy do piernika

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść (można posłużyć się mikserem).Schłodzić w lodówce przez minimum 60 minut.Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 4 mm, delikatnie podsypując mąką.Wycinać ciasteczka (można użyć stempelków) i przekładać na blachę z papierem do pieczenia.Piec w temperaturze przez około 10-12 minut, aż ciasteczka się zrumienią.Ostudzić.Można polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej :)


Prześlij komentarz