sobota, 4 lipca 2015

Ciasteczka owsiane (z czekoladą karmelową i orzeszkami ziemnymi; z gorzką czekoladą i migdałami)





Nie każdy ma ochotę piec w taki upał. Ja mam :) Jeśli Wy nie to zróbcie ciasto na te ciasteczka i zostawcie w lodówce do wieczora. Upiec można też na drugi dzień.
Inspirowałam się tym przepisem. Można zmienić czekoladę na swoją ulubioną i dorzucić coś od siebie.
Będzie pysznie! I zdrowo.
Przestawiam dwie wersje:

/Składniki na około 24 ciasteczka:/

wersja 1:

  • 120 g masła, miękkiego
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 140 g mąki orkiszowej razowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady karmelowej, posiekanej (ewentualnie białej)
  • 30 g orzeszków ziemnych (solonych), posiekanych
Przygotować dwie duże blachy do pieczenia (wykładając je papierem).
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli dodać do mokrych składników.
Dodać płatki owsiane i dokładnie wymieszać.
Na końcu dosypać czekoladę posiekaną na drobne kawałeczki i orzeszki ziemne.
Wykładać na blaszki, formując niewielkie kulki i lekko spłaszczając (można schłodzić w lodówce, wówczas ciasto będzie mniej klejące)

Piec około 15 minut w 180 stopniach.

wersja 2:

  • 120 g masła, miękkiego
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 140 g mąki orkiszowej razowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady gorzkiej z migdałami
Przygotować dwie duże blachy do pieczenia (wykładając je papierem).
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli dodać do mokrych składników.
Dodać płatki owsiane i dokładnie wymieszać.
Na końcu dosypać czekoladę posiekaną na drobne kawałeczki i orzeszki ziemne.
Wykładać na blaszki, formując niewielkie kulki i lekko spłaszczając (można schłodzić w lodówce, wówczas ciasto będzie mniej klejące)
Piec około 15 minut w 180 stopniach.

Prześlij komentarz