Nie każdy ma ochotę piec w taki upał. Ja mam :) Jeśli Wy nie to zróbcie ciasto na te ciasteczka i zostawcie w lodówce do wieczora. Upiec można też na drugi dzień.
Inspirowałam się tym przepisem. Można zmienić czekoladę na swoją ulubioną i dorzucić coś od siebie.
Będzie pysznie! I zdrowo.
Przestawiam dwie wersje:
/Składniki na około 24 ciasteczka:/
wersja 1:
- 120 g masła, miękkiego
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 140 g mąki orkiszowej razowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g czekolady karmelowej, posiekanej (ewentualnie białej)
- 30 g orzeszków ziemnych (solonych), posiekanych
Przygotować dwie duże blachy do pieczenia (wykładając je papierem).
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli dodać do mokrych składników.
Dodać płatki owsiane i dokładnie wymieszać.
Na końcu dosypać czekoladę posiekaną na drobne kawałeczki i orzeszki ziemne.
Wykładać na blaszki, formując niewielkie kulki i lekko spłaszczając (można schłodzić w lodówce, wówczas ciasto będzie mniej klejące)
Piec około 15 minut w 180 stopniach.
wersja 2:
- 120 g masła, miękkiego
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 140 g mąki orkiszowej razowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g czekolady gorzkiej z migdałami
Przygotować dwie duże blachy do pieczenia (wykładając je papierem).
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli dodać do mokrych składników.
Dodać płatki owsiane i dokładnie wymieszać.
Na końcu dosypać czekoladę posiekaną na drobne kawałeczki i orzeszki ziemne.
Wykładać na blaszki, formując niewielkie kulki i lekko spłaszczając (można schłodzić w lodówce, wówczas ciasto będzie mniej klejące)
Piec około 15 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz