Na podstawie: TEGO PRZEPIS
/6 standardowych babeczek/
- 2 duże jajka
- niepełne pół szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny/pomarańczy/łyżka suszonej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
- 40 g oleju kokosowego, stopionego i ostudzonego
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki jogurtu lub śmietany
Do przygotowania tych babeczek użyłam jedynie rózgi kuchennej. Można użyć miksera jak w oryginale.
Jajka roztrzepać z cukrem na jasną i puszystą masę.
Dodać olej kokosowy i sok z cytryny, wymieszać.
Dodać jogurt i skórkę pomarańczową/cytrynową.
Na końcu przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do ciasta, cały czas mieszając rózgą. (UWAGA! Jeśli używacie miksera w tym etapie go pomińcie! Lepiej mąkę wmieszać łyżką).
Można posypać przed pieczeniem płatkami migdałów.
Ciasto rozłożyć do papilotek.
Piec w 180 stopniach około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz