wtorek, 14 marca 2017

Babka pomarańczowa



Bardzo prosta.
To ciasto można zaliczyć do piaskowych, bardziej sypkich niż babki z dodatkiem jogurtu.
Delikatnie pomarańczowa babka, którą można zwieńczyć lukrem pomarańczowym, cytrynowym albo po prostu nasączyć sokiem z pomarańczy.

Źródło przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/babka-pomaranczowa-jaffa

  • 140 g masła, miękkiego
  • 160 g drobnego cukru
  • 3 duże jajka
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (w oryginale było 2 i 1/4 plus 3/4 łyżeczki sody)
  • 6 łyżek mleka (90 ml)
  • skórka otarta z pomarańczy
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę.
Dodawać jajka, jedno po drugim, mieszając po każdym dodaniu.
Dodać skórkę z pomarańczy i mleko, zmiksować.
Na końcu stopniowo dosypywać suche składniki, delikatnie mieszając łyżką.
Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą/mąką.

Przelać ciasto do przygotowanej formy i piec w 180 stopniach około 40-50 minut.

Jeszcze ciepłe ciasto można nasączyć sokiem z pomarańczy (zrobić dziurki patyczkami do szaszłyków i równomierni rozprowadzić sok po całej babce).
Ostudzić.
Prześlij komentarz