Bardzo prosta.
To ciasto można zaliczyć do piaskowych, bardziej sypkich niż babki z dodatkiem jogurtu.
Delikatnie pomarańczowa babka, którą można zwieńczyć lukrem pomarańczowym, cytrynowym albo po prostu nasączyć sokiem z pomarańczy.
Źródło przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/babka-pomaranczowa-jaffa
- 140 g masła, miękkiego
- 160 g drobnego cukru
- 3 duże jajka
- 225 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (w oryginale było 2 i 1/4 plus 3/4 łyżeczki sody)
- 6 łyżek mleka (90 ml)/soku z pomarańczy
- skórka otarta z pomarańczy
Dodawać jajka, jedno po drugim, mieszając po każdym dodaniu.
Dodać skórkę z pomarańczy i mleko, zmiksować.
Na końcu stopniowo dosypywać suche składniki, delikatnie mieszając łyżką.
Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą/mąką.
Przelać ciasto do przygotowanej formy i piec w 180 stopniach około 40-50 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto można nasączyć sokiem z pomarańczy (zrobić dziurki patyczkami do szaszłyków i równomierni rozprowadzić sok po całej babce).
Ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz