Kiedy zapytałam, jakie zrobić babeczki i usłyszałam, że kawowe, lub czekoladowe, już wiedziałam, co zrobię.
Nie tylko ja mam słabość do kawy. Ktoś kiedyś powiedział, że nie ufa ludziom, którzy jej nie lubią... Coś w tym jest. Z bliską mi osobą kiedyś stwierdziłyśmy, że człowiek dorasta, kiedy zaczyna doceniać smak kawy i trwam w tym przekonaniu. Choć od dziecka uwielbiałam rzeczy o jej smaku (np. lody kawowe i miętowe z czekoladą — wtedy mój numer jeden).
Dziś zapraszam na bardzo proste babeczki kawowe z przepisu Nigelli Lawson.
12 babeczek:
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżka kawy mielonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g miękkiego masła
- 725 g jasnego, drobnego cukru trzcinowego
- 2 duże jajka
- 4 łyżki mleka
Przygotować blachę z 12 wgłębieniami na muffinki.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko i zmiksować, aż się połączą.
Dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kawą.
Dolać likier i mleko. Miksować do połączenia wszystkich składników.
Ciasto rozdzielić do 12 papilotek.
Piec około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz