sobota, 27 czerwca 2015

Tartaletki z kremem czekoladowo-kawowym (i wiśniami)





Jako wielbicielka wszystkiego co kawowe nie mogłam się powstrzymać przed skombinowaniem czegoś z dodatkiem tequili kawowej, którą napoczęłam ostatnio. Tak powstały tartaletki z kremem czekoladowo-kawowym na bazie śmietanki kremówki. Przyznam, że niezłe. Serio :)

Można zrobić jedną większą tartę, kilkanaście małych babeczek albo kilka tartaletek.

Polecam!


Kruchy spód: 
  • 90 g miękkiego masła
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 135 g mąki pszennej
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię. Schłodzić w lodówce przez min. 20 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić tartaletki i piec około 15-20 minut, aż staną się lekko rumiane.
Ostudzić.

Krem czekoladowo-kawowy:
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 1 łyżka likieru kawowego (ja dodałam na bazie tequili Patrón XO Café) lub likieru kawowego
  • starte wiórki czekoladowe
  • owoce (do podania)
Śmietankę mocno podgrzać (nie zagotować!).Zdjąć z palnika i dodać do niej posiekaną czekoladę.Wymieszać i odstawić na 15 minut. Dodać alkohol i wymieszać łyżką.Wstawić do lodówki na 12-24 godziny, aby krem się mocno schłodził.Po tym czasie wyjąć i ubić mikserem na puszysty krem (powinien podwoić objętość).Krem nałożyć na kruchy spód, posypać startą czekoladą i udekorować owocami (np. wiśniami, które uwielbiają towarzystwo czekolady i kawy).Zajadać i się cieszyć życiem!

Prześlij komentarz